Kleur af en toe eens buiten de lijntjes, durf te wonen!


Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met het combineren en verbinden van kleuren, vormen, structuren en materialen. Nieuw leven blazen in bestaande ontwerpen en toepassingen. Dat was de pret. Dat gaf mij een gelukkig gevoel. Daar kon ik mezelf totaal in verliezen.

Ik weet nog goed dat ik in mijn jeugd experimenteerde met allerlei materiaal wat ik voor handen had. Daarmee ging ik ‘iets’ maken. Visdobbers werden getransformeerd tot oorbellen. Plastic schoenen en tassen werden bevestigd aan het plafond. Gewone gebruiksvoorwerpen op een andere manier toepassen dan waar ze voor bedoeld waren. 'Anders',dat was het sleutelwoord. Ook met kleding combineerde ik. Met mijn opvallende kledingcreatie, lees; een fluoriserende roze trui met kleding die militairen droegen, incl. baret, liep ik voorop door de stad. Mijn zussen en moeder achter mij aan om de reactie's van mensen te bekijken. Ze moesten lachen om mijn capriolen maar stiekem vonden ze het ook wel leuk. Ik denk achteraf dat dit een belangrijke tijd was in mijn jeugd.

Ik ben al meer dan 25 jaar werkzaam als styliste en verkoopster van meubels bij o.a. Hedi Meubelen in Heeswijk Dinther. Daar heb ik alle ruimte gekregen om mijzelf te ontwikkelen en weet ik hoe en wat en waar te halen valt op het gebied van meubels en accessoires en kleurtoepassingen. Nu ga ik mijn eigen bedrijf starten. Ik heb er zoveel zin in!

Tegenstellingen in materialen zijn in mijn optiek van belang om een bepaalde spanning in huis te creëren. Denk bijvoorbeeld aan oud hout (warm) tegenover staal (koud), of het combineren van oud en nieuw. Net datgene samenbrengen waardoor er een geheel ontstaat dat verrast, inspireert of blij maakt. Een interieur ontwerpen wat in balans is. Dat geeft rust. Iets wat in deze snelle wereld best belangrijk kan zijn. Een gevoel van thuiskomen, daar waar je kunt ontspannen en weer opladen.

Wat ik extra leuk en inspirerend vind is om te streven naar een persoonlijk ontwerp dat de bewoner iets geeft, zoals rust, inspiratie, balans of prikkeling. Ik kies graag voor verbeelding: een zwart-witfoto spreekt meer tot je fantasie dan een kleurenfoto. Deze laatste is klaar en af en je kunt niets meer aan toevoegen in je fantasie.

Ook hou ik van wat humor in een ontwerp of een meubelstuk met een onverwachte toepassing. Vandaar dat in mijn logo de afkorting DTW verwerkt zit. Dit staat voor 'durf te wonen', neem wat risico en laat je hart spreken i.p.v. je hoofd. Durf te wonen!

Als ik in een ruimte binnenstap 'lees' ik een ruimte. Ik kijk naar het gekozen materiaal, kleur en samenstelling. Als deze klopt krijg ik letterlijk kippenvel. Klopt deze voor mij niet? Dan pas ik deze ruimte denkbeeldig aan tot er een voor mij kloppend geheel ontstaat.

Voor mij is het ontwerpen en inrichten van een ruimte een fijne en bijzondere uitdaging, waarbij het persoonlijk contact en de input van de klant van groot belang is.

Bij een opdracht gaat als vanzelf mijn database van jaren opgebouwde interieurkennis open en daardoor ontstaan er mooie, soms verrassende, verantwoorde ontwerpen.

Miranda Laurenssen